zzper en de rechtsvorm

 

zzper en de rechtsvorm

Het bedrijf van een zzper heeft net als elk andere onderneming een juridische vorm nodig, een rechtsvorm. Welke rechtsvorm het beste past bij de zpp-er in het transport hangt af van je situatie. Ben je alleen, of met meerdere. Fiscale overwegingen en aansprakelijkheid speelt ook een rol bij de keuze die je maakt.

 

 

zzper en de rechtsvormMeestal is de keuze tussen de eenmanszaak, de vennootschap onder firma (vof) of de BV. Er zijn nog andere rechtsvormen, maar deze drie zijn het meest voor de hand liggend. De rechtsvorm die je kiest bepaalt onder andere hoe de aansprakelijkheid bij schulden geregeld is en hoe de belastingen worden afgehandeld.

 

Bij bepaalde rechtsvormen, bijvoorbeeld de eenmanszaak, ben je als zzp ondernemer met je gehele prive vermogen aansprakelijk voor schulden van het bedrijf. Kies je voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een bv, dan is in principe de BV aansprakelijk voor de schulden en jouw prive vermogen komt daarbij niet in het gevaar (zolang je maar netjes volgens de regels blijft werken uiteraard).

 

Als je kiest voor een rechtsvorm als de eenmanszaak of de vof dan betaal je inkomstenbelasting over de winst die gerealiseerd wordt. Je kunt daarbij vaak profiteren van aftrekregelingen. een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De vuistregel is dat ondernemers met een relatief lage winst fiscaal beter af zijn met een eenmanszaak of vof.

 

Ben voorzichtig met het instappen in een vof constructie! Als je als zzp-er of eigen rijder samen met andere eigen rijders een vof opzet, of erbij instapt, ben je samen een bedrijf aan het vormen. Je kunt je afvragen in hoeverre je dan zelfstandig bent. Ook moet je je dan realiseren dat als een van de andere vennoten er een zooitje van maakt, jijzelf ook in de problemen kunt komen, zelfs prive!

Wat je wel kunt overwegen is het bundelen van de krachten met andere eigen rijders op het gebied van inkopen. Je kunt bijvoorbeeld vaak bij leveranciers kortingen afdwingen bij het inkopen van grote hoeveelheden. Door samen in te kopen kun je ook die voordelen samen delen.

 

flexibilisering BV

De Eerste Kamer heeft op 12 juni 2012 het wetsvoorstel vereenvoudiging en flexibilisering bv aangenomen. Hiermee worden de regels voor de bv eenvoudiger en flexibeler en is een minimumstartkapitaal van 18.000 euro niet meer nodig. maar voordat je nu een gat in de lucht springt. Het bestuur moet goedkeuring verlenen en mag weigeren als het bestuur zou kunnen voorzien dat de bv na uitkering de schulden niet meer kan betalen. Als de bv na een uitkering de schulden niet meer kan betalen, dan zijn de bestuurders die dat zouden kunnen voorzien hoofdelijk aansprakelijk. dus simpel gezegd, je bent prive de klos als je geld uit het bedrijf haalt en het bedrijf komt daardoor in de problemen.

http://www.kvk.nl/ondernemen/rechtsvormen/wetsvoorstel-vereenvoudiging-bv-recht/

 

 

 

 

zzper en de rechtsvorm

vergunning zzper en de rechtsvorm

diploma zzper en de rechtsvorm