Vakbekwaamheid ondernemersvergunning taxi blijft

ondernemersdiploma getuigschrift vakbekwaamheid beroepsvervoerVakbekwaamheid ondernemersvergunning taxi blijft

De vakbekwaamheidseis voor het verkrijgen van een ondernemersvergunning taxi blijft bestaan. De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft daartoe eind september 2011 besloten.

 

Aanleiding voor de overweging om de vakbekwaamheidseis af te schaffen was het inperken van niet-noodzakelijke regelgeving. De taxichauffeur en niet de ondernemer verleent een dienst aan de klant en moet een goede kwaliteit leveren. Wetskennis en kennis van boekouden (eisen voor het verkrijgen van een ondernemersvergunning) zijn daarvoor minder van belang. Het afschaffen van bepaalde diploma's, zoals ook het middenstandsdiploma, vergroot de flexibiliteit van de arbeidsmarkt en bespaart kosten.

 

Inmiddels is gebleken dat taxiondernemers oneerlijke concurrentie verwachten van nieuwe ondernemers, die niet meer aan de eis van vakbekwaamheid behoeven te voldoen. Ook verwachten ondernemers verlies van personeel, doordat veel loondienstchauffeurs voor zichzelf (als zzp'er) willen beginnen.

Per 1 oktober 2011 is de nieuwe taxiwet van kracht. Met deze wet krijgen gemeenten bevoegdheden om kwaliteitseisen te stellen aan lokale taxiondernemers. In steden waar de meeste problemen bestaan, kan de gemeente taxiondernemers verplichten zich te verenigen in groepen. Het recht om taxivervoer aan te bieden in bepaalde delen van de stad of op bepaalde standplaatsen kan worden gekoppeld aan het lidmaatschap van een groep.

Op dit moment is moeilijk in te schatten wat de effecten zouden zijn van het afschaffen van de vakbekwaamheidseis voor de ondernemersvergunning. Tegelijk zijn gemeenten nog niet klaar voor het invoeren van eigen kwaliteitseisen. Besloten is daarom voorlopig niets te veranderen aan de eisen voor het verkrijgen van een ondernemersvergunning.

TLEC

Contact Algemeen
+31 348 470 894
Contact Adviseur
Ron Niens
+31 646 266 367
ron@tlec.nl